Wyżywienie | |
Nocleg | |
Realizacja programu |
Biuro czynne Pn - Pt 9:00-17:00
Newsletter | Kontakt z Nami
Jak zarezerwować?
Oferta na Zamówienie!
Niezwykły wieczór sylwestrowy w magicznym Stambule. Imponujący pałac Topkapi, który przez niemal cztery stulecia był rezydencją sułtanów otomańskich. Hagia Sofia, Błękitny Meczet będące jednymi z najcenniejszych zabytków sztuki islamskiej. Gwarne bazary, pachnące przyprawami i słodką baklawą. Rejs po malowniczej cieśninie Bosforu.
1 DZIEŃ STAMBUŁ
Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, w terminalu A, w hali odlotów, przy stanowisku odpraw LogosTour. Wylot do Turcji. Przylot do Stambułu. Transfer do hotelu. Po krótkim odpoczynku przejazd do dzielnicy Stambułu, Kumkapi, dawnej wioski rybackiej położonej na brzegu morza Marmara, w pobliżu Starego Miasta. Malownicza dzielnica słynie z wielu małych, klimatycznych restauracji serwujących dania ze świeżych ryb. Opustoszała w ciągu dnia, wieczorem zapełnia się smakoszami spragnionymi dobrej kuchni, ulicznymi grajkami umilającymi wieczór. Kolacja w jednej z tutejszych restauracji z obowiązkowym rybnym menu. Po kolacji powrót do hotelu na nocleg.
2 DZIEŃ STAMBUŁ
Zwiedzanie Stambułu. Wizyta w meczecie Sułtana Ahmeda zwanym potocznie Błękitnym Meczetem, jednym z najcenniejszych zabytków sztuki islamskiej. Wzniesiony na początku XVII w. w centrum miasta, w pobliżu pałacu Topkapi, miał być najważniejszym meczetem imperium otomańskiego i przyćmić swoim blaskiem stojącą w pobliżu świątynię Hagia Sophia. Meczet ozdobiony jest sześcioma strzelistymi minaretami i ponad 20 tysiącami płytek ceramicznych nadających mu charakterystyczną błękitną barwę. Jest to ciągle czynna świątynia, w której modlą się wyznawcy islamu. Następnie spacer po placu Sułtana Ahmeda, dawnym bizantyjskim hipodromie, gdzie podziwiać można egipski obelisk ze świątyni w Karnaku i piękną kolumnę wężową pochodzącą ze świątyni Apollina w Delfach. Spacer do Hagia Sophia – jednego z najpiękniejszych i najciekawszych ze względu na swoją historię zabytków Stambułu. Wzniesiona w okresie bizantyjskim jako świątynia chrześcijańska. Po zdobyciu Konstantynopola przez Turków w 1453 roku została przekształcona w meczet, aby ostatecznie w 1934 roku, po ponad 900 latach służenia chrześcijanom i ponad 400 latach – muzułmanom, decyzją Atatürka, twórcy republiki tureckiej, stać się muzeum. Zwiedzanie Cysterny Bazyliki – potężnego zbiornika wodnego wzniesionego przez cesarza Justyniana w VI w. Konstrukcja zbiornika opiera się na 336 kolumnach z doryckimi i korynckimi kapitelami, wśród których szczególną uwagę przyciągają kolumny z głową meduzy. Obiad w jednej z restauracji na terenie Wielkiego Bazaru. Po obiedzie spacer po tym bazarze i czas na zakupy pamiątek. Dla chętnych wizyta w tureckiej łaźni parowej Çemberlitaş Hamami. Wieczorem przeprawa łodzią na wyspę Suada, położoną między dwoma kontynentami. Kolacja w lokalnej restauracji. Po kolacji powrót do hotelu na nocleg.
3 DZIEŃ STAMBUŁ
Przedpołudnie poświęcone na spacer ulicą Istiklal, - główną arterią handlową europejskiej części miasta, pełnej sklepów, restauracji i pięknych gmachów. Dodatkową atrakcją tego 3-kilometrowego deptaku jest kursujący tutaj zabytkowy tramwaj. Przejazd metrem do dzielnicy Karaköy zabytkową linią Tunel, która została oddana do użytku w 1875 roku, zaledwie 12 lat po pierwszej linii metra w świecie, uruchomionej w Londynie. W Karaköy znajduje się słynna cukiernia Güllüoğlu, oferująca najlepszą bakławę w mieście – okazja do zakupu tureckich słodyczy. Następnie, po przekroczeniu mostu Galata, wizyta na słynnym bazarze korzennym, znanym przede wszystkim z niezliczonej ilości aromatycznych orientalnych przypraw, wymyślnie wyeksponowanych przez właścicieli straganów. Po obiedzie powrót do hotelu i przygotowania do wieczoru sylwestrowego. Uroczysta kolacja sylwestrowa w restauracji poza hotelem.
4 DZIEŃ STAMBUŁ
Noworoczne śniadanie w stylowej restauracji Gazebo, położonej w malowniczej okolicy twierdzy Rumeli, w europejskiej części miasta. Po śniadaniu rejs po cieśninie Bosfor rozdzielającej dwa kontynenty - europejski i azjatycki. Rejs daje niepowtarzalną okazję do podziwiania pięknej panoramy miasta rozłożonego na obu brzegach cieśniny, pałaców Dolmabahce, Ciragan, Beylerbeyi i innych historycznych budowli. Zwiedzanie pałacu Dolmabahce, pierwszej budowli wzniesionej w Stambule w zachodnioeuropejskim stylu. Pałac służył przez prawie 70 lat jako centrum administracyjne imperium otomańskiego. Znajduje się tutaj największa na świecie kolekcja kryształowych żyrandoli ze szkła bakaratowego i czeskiego. Po południu powrót do hotelu. Wieczorem kolacja pożegnalna w restauracji w twierdzy Maiden, malowniczo ulokowanej w miejscu, gdzie stykają się dwa kontynenty. Maiden’s Tower służyła na przestrzeni wieków jako punkt poboru ceł dla statków płynących z rejonu Morza Czarnego, następnie jako siedziba garnizonu wojskowego oraz latarnia morska.
5 DZIEŃ STAMBUŁ
Przed południem zwiedzanie imponującego pałacu Topkapi, który przez niemal cztery stulecia był rezydencją sułtanów otomańskich. Olbrzymi zachwyt wzbudza kolekcja pałacowego skarbca – zniewalające urodą klejnoty, niepowtarzalne okazy broni inkrustowanej kamieniami szlachetnymi. Po zakończeniu zwiedzania obiad. Następnie transfer na lotnisko i wylot do Polski. Przylot do Warszawy.
Cena podstawowa | Wolne miejsca |
---|
Prześlij do nas Zapytanie lub zadzwoń +48 12 648 99 77, 647 11 88, 647 22 66
a przedstawimy Ci aktualnę ofertę cenową i dostępne wolne terminy.
• zakwaterowanie w hotelu 4*, pokoje 2-osob., dopłata do pok. 1-osob. 850 PLN,
• śniadania w tym śniadanie noworoczne w restauracji Gazebo, 3 obiady, 4 kolacje,
Miejscowość | Godzina odjazdu |
---|---|
Warszawa | Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, w terminalu A, w hali odlotów, przy stanowisku odpraw LogosTour. Wylot do Turcji |
I RATA
1500 PLN płatna przy zapisie
II RATA
płatna na 35 dni przed wyjazdem
Cena obejmuje:
• przeloty międzynarodowe,
• przejazdy autokarem/mikrobusem z klimatyzacją,
• zakwaterowanie w hotelu 4*, pokoje 2-osob., dopłata do pok. 1-osob. 850 PLN,
• śniadania w tym śniadanie noworoczne w restauracji Gazebo, 3 obiady, 4 kolacje,
• opiekę pilota,
• bilety wstępu do zwiedzanych obiektów,
• usługi lokalnych przewodników,
• ubezpieczenie Signal Iduna (NW, KL, bagaż).
- Biletów wstępu do zwiedzanych obiektów
Uwaga:
* Wiza doTurcji płatna na lotnisku po przylocie 30 USD
* Kolacja sylwestrowa płatna dodatkowo – ok. 180 EUR.( płatność w złotówkach przy II racie)
• Na zwyczajowe napiwki sugeruje się przeznaczyć ok. 45 EUR
Granica
Od obywateli polskich wymagane są wizy uprawniające do wjazdu i pobytu na terenie Turcji. Wymagany okres ważności paszportu przy wjeździe wynosi 6 miesięcy. Wjeżdżając do kraju trzeba przypilnować, żeby urzędnik kontroli paszportowej wbił pieczątkę wjazdu; jeśli jej brakuje, podróżny może mieć kłopoty przy wyjeździe. Paszport nie może wzbudzać podejrzeń co do jego autentyczności. Brak ograniczeń w przywozie środków płatniczych większe sumy (powyżej 5000 USD) należy zgłosić przy wjeździe, by - jeśli nie zostaną wydane - nie było problemu z ich wywozem. Ilość przywożonych artykułów (ubrania, artykuły żywnościowe, sprzęt turystyczny itp.) nie może wskazywać na ich inne przeznaczenie, niż do celów osobistych. Nie wolno wywozić z Turcji antyków i przedmiotów o charakterze zabytkowym, historycznym - nawet najmniejszych kawałków starych rzeźb, płaskorzeźb itp. Nie można posiadać noży o ostrzach dłuższych od palca serdecznego ani noży sprężynowych. Na terenie kraju znajduje się dużo wyraźnie oznakowanych obiektów wojskowych; nie należy w ich pobliżu robić zdjęć. Nie zostawiać paszportu do dyspozycji hotelu na czas pobytu, a jedynie okazać go przy załatwianiu formalności meldunkowych.
Przepisy wjazdowe i celne opracowano na podstawie informacji z MSZ.
Kuchnia
Podstawowym mięsem kuchni tureckiej jest baranina przygotowana na różne sposoby. Serwowane są również owoce morza, zakąski, zimne dania z warzyw w oliwie. Kebab – jest tureckim daniem narodowym - mogą być kebaby mięsne, rybne lub warzywne. Najpopularniejsze to: döner (plastry upieczonego mięsa), şiş (kostki mięsa upieczone na szpikulcu), adana (siekane mięso upieczone na szpikulcu) i iskender lub bursa (mięso z rusztu, polane sosem pomidorowym i jogurtem). Kebab popija się jogurtem zmieszanym z wodą (ayran). W bogatym menu można znaleźć również dania dla wegetarian np. pide – to turecka wersja pizzy czy też warzywna meze (przystawka). Bakłażan to warzywo numer jeden. Może być patlıcan dolması (nadziewany), hünkar bećendi (starty z baraniną), karnıyarık (nadziewany mielonym mięsem). W każdej części kraju restauracje oferują: yogurt corbasi (zupa jogurtowa z ryżem i nasionami strączkowymi), levrek pilakisi (gulasz z okonia morskiego, cebuli oraz ziemniaków), firinda manti (pierożki z mięsem). Kuchnia turecka ma również swoje słodkie specjały, np.: asure (fasola i bakalie), firinda sutlac (pieczony pudding ryżowy), baklava (kruche ciasto z orzechami włoskimi lub ziemnymi nasączane miodem) lub kadayıf (rozdrobnione ziarna zbóż i orzechy w miodzie). Na koniec posiłku jadane są arbuzy, figi, granaty i morele. Najpopularniejszym napojem w Turcji jest herbata (çay) z cukrem oraz mocna kawa po turecku (kahve). Butelkowana woda mineralna to su. Do picia podaje się też lekkie piwo Efes Pilsen, wino oraz narodowy trunek raki (anyżówka) oraz tradycyjny napój boza - ze sfermentowanych ziaren pszenicy.
Zakupy
Na wielkim bazarze Kapali Çarşi w Stambule jest 4 tys. sklepów sprzedających odzież i skórę, wyroby z brązu i miedzi, antyki i podróbki, stare monety, dywany i kilimy, fajki i ozdoby z pianki morskiej, jedwabne apaszki, perfumy i wody kolońskie oraz wiele innych towarów. Nie należy ryzykować kupując antyki z nieoficjalnych źródeł. W różnych miejscowościach na prowincji są bajecznie kolorowe targi; można na nich dostać wiele autentycznych wyrobów sztuki ludowej: narzuty z wełny kóz angorskich, dywany, tradycyjne fajki, solidne laski. Nieodłącznym elementem zakupów na straganach jest targowanie się. Większość sklepów nie ma określonej godziny zamknięcia; pracują one zazwyczaj, szczególnie w sezonie letnim, do ostatniego klienta.
Zdrowie
Nie ma wymogu dokonywania szczepień. Jednak zaleca się szczepienia przeciwko żółtaczce. Brak zagrożeń epidemiologicznych. Chcą uniknąć dolegliwości żołądkowych należy uważać na spożywane jedzenie, zwłaszcza w lecie, pić wodę butelkowaną oraz starannie myć warzywa i owoce. Służba zdrowia jest w przeważającej większości prywatna. Wizyta u lekarza kosztuje ok. 30 USD, dzień pobytu w szpitalu - ok. 50 USD. W mniejszych miejscowościach należy liczyć się z koniecznością dokonania opłaty gotówką (należy wówczas wziąć fakturę za usługę i wystąpić o zwrot kosztów do ubezpieczyciela). Wyposażenie szpitali prywatnych jest na dobrym poziomie.
Zwyczaje
Mieszkańcy kraju z sympatią i gościnnością traktują turystów. Od cudzoziemców oczekuje się jednak, by szanowali miejscowe zwyczaje wynikające z tradycji islamu. Kobiety wchodząc do domu modlitwy powinny przykryć głowę szalem, a wszyscy muszą zdjąć buty. Całe ciało powinno być okryte, szczególnie kolana i ramiona. Również podczas podróżowania po wschodnich rejonach Turcji, kobiety nie powinny mieć odsłoniętych nóg, ramion. W tradycji tureckiej przyjęło się również nie wskazywać nikogo palcem, nie pokazywać podeszwy swojej stopy lub buta, czy publicznie nie całować i ściskać osoby płci przeciwnej. Będąc w Turcji i nie znając języka warto nauczyć się kilku podstawowych ruchów ciała: „tak” - pochylamy głowę do przodu; „nie” - odchylamy głowę do tyłu; „dziękuję” - pochylamy głowę do przodu i kładziemy rękę na sercu. Piątek – muzułmański dzień świąteczny – nie jest wolny od pracy. Świecki dzień odpoczynku wypada w niedzielę. W czasie ramazanu (ramadanu) - świętego miesiąca, pobożnego muzułmanina od świtu do zmierzchu przez 30 dni obowiązuje post. W okresie ramazanu restauracje bywają otwierane dopiero po zmroku. Jako nie-muzułmanie, turyści są obsługiwani niemal o każdej porze, najlepiej jednak spożywać posiłki w sposób dyskretny i nie jeść w miejscach publicznych (na ulicy, w parku). Zabronione jest fotografowanie obiektów wojskowych.
ul. Bulwarowa 35d/42, 31-751 Kraków (Nowa Huta)
+48 12 6489977, +48 12 6472266
+48 12 6471188, +48 12 6813692
fax.: +48 12 391 72 03
bok@ecotravel.pl
godz. otwarcia:
Poniedziałek - Piątek: 09:00-17:00
Sobota - Niedziela: nieczynne
Zapisz się do Newsletter Ecotravel
Biuro Podróży EcoTravel z Krakowa (Nowa Huta) - lato i zima, wakacje i ferie zimowe, urlop na plaży i wyjazdy na narty - sprawdzona oferta turystyczna - obozy młodzieżowe, wczasy, wycieczki objazdowe, wyprawy, Wycieczki Egzotyczne, pielgrzymki, sylwester, święta, weekendy, rejsy wycieczkowe, wczasy zdrowotne, wczasy spa, wczasy dla seniora oraz kolonie, obozy letnie, obozy zimowe, obozy narciarskie, obozy snowboardowe, zimowiska, zielone szkoły, wycieczki szkolne. m.in. Ojcowski Park Narodowy. Organizujemy imprezy integracyjne, pikniki i spotkania firmowe. Posiadamy wycieczki w ofertach last minute, first minute i promocje. Sprzedajemy i rezerwujemy bilety promowe, bilety lotnicze i bilety autokarowe. Oferujemy wycieczki last minute do krajów basenu morza śródziemnego jak Egipt, Tunezja, Grecja, Włochy, Hiszpania, Chorwacja, Portugalia, Turcja, Francja, Czarnogóra, Maroko oraz innych jak Norwegia, Szwecja, Finlandia, Litwa, Łotwa, Estonia, Czechy, Austria, Słowacja, Ukraina, Bułgaria, Węgry, Rumunia, Belgia, Holandia, Irlandia, Wielka Brytania, Dania, Islandia, Monako.
Opublikowane na stronach internetowych www.ecotravel.pl materiały, informacje lub ceny nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego.