Wyżywienie | |
Nocleg | |
Realizacja programu |
Biuro czynne Pn - Pt 9:00-17:00
Newsletter | Kontakt z Nami
Jak zarezerwować?
Oferta na Zamówienie!
Dwa kontynenty – Europa i Azja. Unikalne cuda natury – tarasy wapienne Pamukkale i tufowe skały Kapadocji. Monumentalny Pergamon. Słynna Głowa Meduzy i świątynia Apollina. Turecka noc – atrakcyjny pokaz tańców i zwyczajów tureckich. Amfiteatry, łaźnie, akwedukty. Rejs statkiem po Bosforze. Fascynujący występ – tańczący derwisze.
PROGRAM WYCIECZKI:
1 DZIEŃ STAMBUŁ
Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, w terminalu A (nowy), w hali odlotów, przy stanowisku odpraw LogosTour. Przelot do Stambułu. Zwiedzanie dawnej stolicy Bizancjum i imperium otomańskiego, m.in. Błękitnego Meczetu, obok którego znajduje się obsadzony drzewami plac będący niegdyś rzymskim hipodromem. Transfer do hotelu i zakwaterowanie.
2 DZIEŃ BURSA
Przejazd mostem zawieszonym nad Bosforem do Bursy – pierwszej stolicy państwa Osmanów. Na trasie zwiedzania – Ulu Cami (Wielki Meczet) oraz Yeşil Türbe (Zielony Grobowiec) sułtana Mehmeda I. Przejazd w okolice Pergamonu.
3 DZIEŃ BERGAMA - EFEZ - KUŞADASI
Przejazd do Bergamy (starożytny Pergamon). Zwiedzanie pozostałości miasta. Akropol, biblioteka, teatr, świątynia Trajana, ołtarz Zeusa, agora oraz Asklepion. Wycieczka do mieszczącej się w pobliżu Efezu kapliczki, tzw. Domku Matki Boskiej. Zwiedzanie Efezu – najważniejszego zabytku archeologicznego i historycznego, będącego najlepiej zachowanym starożytnym miastem na terenie Turcji. W planie zwiedzania – wspaniałe, wyłożone marmurem ulice, majestatyczne fontanny, słynna Biblioteka Celsjusza oraz antyczny teatr dla 24 tysięcy widzów. Przejazd do miejscowości nadmorskiej Kuşadasi. Zakwaterowanie.
4 DZIEŃ SELCUK - PRIENE - MILET - DIDIMA
Wizyta w sklepie fabrycznym z wyrobami skórzanymi w Selcuku, połączona z pokazem mody. Zwiedzanie greckiego miasta Priene. Następnie postój na zdjęcia pod teatrem w Milecie. Przejazd do Didymy – wyroczni Apolla, trzeciej pod względem wielkości świątyni starożytności, ze słynną rzeźbą Głowa Meduzy. Przyjazd do hotelu w okolicach Oludeniz. Czas nawypoczynek przy basenie.
5 DZIEŃ P.N. DILEK YARIMADASI
Czas wolny na plażowanie i wypoczynek. Dla chętnych możliwy jest całodzienny rejs statkiem po morzu Egejskim, z obiadem na pokładzie (ok. 25 EUR/osoba, przy min. 6 osób). Dla chętnych fakultatywna wycieczka do Parku Narodowego Dilek Yarimadasi, możliwość kąpieli i plażowania w krystalicznie czystej wodzie (ok. 20 EUR/osoba, przy min. 6 osób).
6 DZIEŃ PAMUKKALE
Przejazd do Pamukkale. Zwiedzanie ruin starożytnego Hierapolis - m.in. teatru, świątyni Apolla, jedynych na świecie wapiennych tarasów z gorącą, źródlaną wodą, w której kąpiel zalecana jest osobom ze schorzeniami reumatycznymi i artretyzmem. Przejazd do Egirgir.
7 DZIEŃ KONYA - KAPADOCJA
Przejazd do Konya. Zwiedzanie muzeum-mauzoleum Melvany, duchowego przywódcy, założyciela zakonu tańczących derwiszy. Po drodze postój w karawanseraju. Przejazd do Kapadocji. Dla osób chętnych fakultatywny wyjazd na występ tańczących derwiszy (ok. 15 EUR/osoba, przy min. 5 osób).
8 DZIEŃ KAYMAKLI - GOREME - ZELVE
Dla chętnych fakultatywny lot balonem o wschodzie słońca (ok. 145 EUR); podziwianie pięknych dolin Kapadocji, której krajobraz zalicza się do najciekawszych na świecie. Dzięki działalności wulkanów Kapadocja przypomina powierzchnię księżyca. Po śniadaniu zwiedzanie podziemnego miasta w Kaymakli. Dzięki erozji w miękkich skałach wykuto wielopiętrowe labirynty, tunele i groty, służące jako miejsce schronienia dla prześladowanych pierwszych chrześcijan. Następnie przejazd do Goreme i do Doliny Zelve. Zwiedzanie wykutych w skałach klasztorów, kościołów bizantyjskich i domów mieszkalnych. Wizyta w ośrodku garncarstwa połączona z pokazem lepienia garnków wg regionalnych wzorów. Czas na zakupy w wytwórni onyksu oraz wyrobów jubilerskich. Następnie podziwianie Doliny Miłości, która pobudza zmysły i zachwyca różnorodnością kształtów formacji skalnych. Wieczorem fakultatywnie – Turecka Noc (ok. 30 EUR) - wspaniały pokaz sztuki tanecznej oraz lokalnych zwyczajów. Zabawa przy muzyce, kapadockim winie oraz alkoholowym trunku - raki.
9 DZIEŃ ANKARA - SAFRANBOLU
Przejazd do stolicy Turcji, Ankary, 4-milionowej metropolii. Zwiedzanie monumentalnego mauzoleum Kemala Atatürka – twórcy republiki tureckiej i pierwszego prezydenta Turcji po I wojnie światowej. Po południu przejazd do Safranbolu. Wieczorem fakultatywnie możliwość wizyty w XVII-wiecznym hammanie – tradycyjnej łaźni tureckiej (ok. 20 EUR/osoba, przy min. 4 osoby).
10 DZIEŃ SAFRANBOLU - STAMBUŁ
Zwiedzanie Safranbolu, perły architektury osmańskiej. Jego ozdobą jest ponad 800 odrestaurowanych, tradycyjnych domów, z których część przeznaczono na hotele. Panorama miasta ze wzgórza Hidirylik, spacer po starówce. Zwiedzanie muzeum w dawnej siedzibie gubernatora Kaymakam Evi. Safranbolu znane jest z szafranu, słodkiego rachatłukum i wyrobów miedzianych. Przejazd do Stambułu. Zwiedzanie Hagia Sofia, jednego z najdoskonalszych zabytków bizantyjskich, oraz podziemnych cystern.
11 DZIEŃ STAMBUŁ
Dalsze zwiedzanie Stambułu. Na trasie – Pałac Topkapi, wzniesiona w XV wieku okazała rezydencja sułtanów, z pięknie ozdobionymi bramami, dziedzińcami i pawilonami. Po południu rejs statkiem po Bosforze (cena uzależniona od liczby chętnych, ok. 25 EUR). Po południu czas wolny na zakupy na Wielkim Bazarze. Kolacja. Dla chętnych wieczorny spacer słynną Aleją Niepodległości (dojazd komunikacją publiczną pod opieką pilota). Gwar, atmosfera zabawy, setki dyskotek, pubów i restauracji kreują niezapomniane oblicze Stambułu.
12 DZIEŃ STAMBUŁ
Zwiedzanie meczetu Sulejmana Wspaniałego wraz z grobowcami Sulejmana i Roksolany – ukochanej żony sułtana, pochodzącej z Polski (w miarę możliwości czasowych). Wizyta na Egipskim Bazarze. Transfer na lotnisko. Wylot do Polski. Przylot do Warszawy.
Trasa: STAMBUŁ - BURSA - BERGAMA - EFEZ - KUŞADASI - SELÇUK - PRIENE - MILET - DIDIMA - P.N. DILEK YARIMADASI - PAMUKKALE - EGIRGIR - KONYA - KAPADOCJA - KAYMAKLI - OREME - ZELVE - ANKARA - SAFRANBOLU
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ:
Granica
Od obywateli polskich wymagane są wizy uprawniające do wjazdu i pobytu na terenie Turcji. Wymagany okres ważności paszportu przy wjeździe wynosi 6 miesięcy. Wjeżdżając do kraju trzeba przypilnować, żeby urzędnik kontroli paszportowej wbił pieczątkę wjazdu; jeśli jej brakuje, podróżny może mieć kłopoty przy wyjeździe. Paszport nie może wzbudzać podejrzeń co do jego autentyczności. Brak ograniczeń w przywozie środków płatniczych większe sumy (powyżej 5000 USD) należy zgłosić przy wjeździe, by - jeśli nie zostaną wydane - nie było problemu z ich wywozem. Ilość przywożonych artykułów (ubrania, artykuły żywnościowe, sprzęt turystyczny itp.) nie może wskazywać na ich inne przeznaczenie, niż do celów osobistych. Nie wolno wywozić z Turcji antyków i przedmiotów o charakterze zabytkowym, historycznym - nawet najmniejszych kawałków starych rzeźb, płaskorzeźb itp. Nie można posiadać noży o ostrzach dłuższych od palca serdecznego ani noży sprężynowych. Na terenie kraju znajduje się dużo wyraźnie oznakowanych obiektów wojskowych; nie należy w ich pobliżu robić zdjęć. Nie zostawiać paszportu do dyspozycji hotelu na czas pobytu, a jedynie okazać go przy załatwianiu formalności meldunkowych.
Przepisy wjazdowe i celne opracowano na podstawie informacji z MSZ.
Kuchnia
Podstawowym mięsem kuchni tureckiej jest baranina przygotowana na różne sposoby. Serwowane są również owoce morza, zakąski, zimne dania z warzyw w oliwie. Kebab – jest tureckim daniem narodowym - mogą być kebaby mięsne, rybne lub warzywne. Najpopularniejsze to: döner (plastry upieczonego mięsa), şiş (kostki mięsa upieczone na szpikulcu), adana (siekane mięso upieczone na szpikulcu) i iskender lub bursa (mięso z rusztu, polane sosem pomidorowym i jogurtem). Kebab popija się jogurtem zmieszanym z wodą (ayran). W bogatym menu można znaleźć również dania dla wegetarian np. pide – to turecka wersja pizzy czy też warzywna meze (przystawka). Bakłażan to warzywo numer jeden. Może być patlıcan dolması (nadziewany), hünkar bećendi (starty z baraniną), karnıyarık (nadziewany mielonym mięsem). W każdej części kraju restauracje oferują: yogurt corbasi (zupa jogurtowa z ryżem i nasionami strączkowymi), levrek pilakisi (gulasz z okonia morskiego, cebuli oraz ziemniaków), firinda manti (pierożki z mięsem). Kuchnia turecka ma również swoje słodkie specjały, np.: asure (fasola i bakalie), firinda sutlac (pieczony pudding ryżowy), baklava (kruche ciasto z orzechami włoskimi lub ziemnymi nasączane miodem) lub kadayıf (rozdrobnione ziarna zbóż i orzechy w miodzie). Na koniec posiłku jadane są arbuzy, figi, granaty i morele. Najpopularniejszym napojem w Turcji jest herbata (çay) z cukrem oraz mocna kawa po turecku (kahve). Butelkowana woda mineralna to su. Do picia podaje się też lekkie piwo Efes Pilsen, wino oraz narodowy trunek raki (anyżówka) oraz tradycyjny napój boza - ze sfermentowanych ziaren pszenicy.
Zakupy
Na wielkim bazarze Kapali Çarşi w Stambule jest 4 tys. sklepów sprzedających odzież i skórę, wyroby z brązu i miedzi, antyki i podróbki, stare monety, dywany i kilimy, fajki i ozdoby z pianki morskiej, jedwabne apaszki, perfumy i wody kolońskie oraz wiele innych towarów. Nie należy ryzykować kupując antyki z nieoficjalnych źródeł. W różnych miejscowościach na prowincji są bajecznie kolorowe targi; można na nich dostać wiele autentycznych wyrobów sztuki ludowej: narzuty z wełny kóz angorskich, dywany, tradycyjne fajki, solidne laski. Nieodłącznym elementem zakupów na straganach jest targowanie się. Większość sklepów nie ma określonej godziny zamknięcia; pracują one zazwyczaj, szczególnie w sezonie letnim, do ostatniego klienta.
Zdrowie
Nie ma wymogu dokonywania szczepień. Jednak zaleca się szczepienia przeciwko żółtaczce. Brak zagrożeń epidemiologicznych. Chcą uniknąć dolegliwości żołądkowych należy uważać na spożywane jedzenie, zwłaszcza w lecie, pić wodę butelkowaną oraz starannie myć warzywa i owoce. Służba zdrowia jest w przeważającej większości prywatna. Wizyta u lekarza kosztuje ok. 30 USD, dzień pobytu w szpitalu - ok. 50 USD. W mniejszych miejscowościach należy liczyć się z koniecznością dokonania opłaty gotówką (należy wówczas wziąć fakturę za usługę i wystąpić o zwrot kosztów do ubezpieczyciela). Wyposażenie szpitali prywatnych jest na dobrym poziomie.
Zwyczaje
Mieszkańcy kraju z sympatią i gościnnością traktują turystów. Od cudzoziemców oczekuje się jednak, by szanowali miejscowe zwyczaje wynikające z tradycji islamu. Kobiety wchodząc do domu modlitwy powinny przykryć głowę szalem, a wszyscy muszą zdjąć buty. Całe ciało powinno być okryte, szczególnie kolana i ramiona. Również podczas podróżowania po wschodnich rejonach Turcji, kobiety nie powinny mieć odsłoniętych nóg, ramion. W tradycji tureckiej przyjęło się również nie wskazywać nikogo palcem, nie pokazywać podeszwy swojej stopy lub buta, czy publicznie nie całować i ściskać osoby płci przeciwnej. Będąc w Turcji i nie znając języka warto nauczyć się kilku podstawowych ruchów ciała: „tak” - pochylamy głowę do przodu; „nie” - odchylamy głowę do tyłu; „dziękuję” - pochylamy głowę do przodu i kładziemy rękę na sercu. Piątek – muzułmański dzień świąteczny – nie jest wolny od pracy. Świecki dzień odpoczynku wypada w niedzielę. W czasie ramazanu (ramadanu) - świętego miesiąca, pobożnego muzułmanina od świtu do zmierzchu przez 30 dni obowiązuje post. W okresie ramazanu restauracje bywają otwierane dopiero po zmroku. Jako nie-muzułmanie, turyści są obsługiwani niemal o każdej porze, najlepiej jednak spożywać posiłki w sposób dyskretny i nie jeść w miejscach publicznych (na ulicy, w parku). Zabronione jest fotografowanie obiektów wojskowych.
I RATA
1000 PLN płatna przy zapisie
Cena podstawowa | Wolne miejsca |
---|
Prześlij do nas Zapytanie lub zadzwoń +48 12 648 99 77, 647 11 88, 647 22 66
a przedstawimy Ci aktualnę ofertę cenową i dostępne wolne terminy.
• zakwaterowanie w hotelach 4* (4 noclegi w hotelach 3*), pokoje 2-osob.
• śniadania, kolacje (zwykle szwedzki stół),
Miejscowość |
---|
Warszawa |
• przeloty międzynarodowe,
• przejazdy autokarem z klimatyzacją,
• zakwaterowanie w hotelach 4* (4 noclegi w hotelach 3*), pokoje 2-osob.,
• śniadania, kolacje (zwykle szwedzki stół),
• opiekę pilota,
• usługi lokalnego przewodnika,
• ubezpieczenie (NW, KL, bagaż).
- Biletów wstępu do zwiedzanych obiektów
ul. Bulwarowa 35d/42, 31-751 Kraków (Nowa Huta)
+48 12 6489977, +48 12 6472266
+48 12 6471188, +48 12 6813692
fax.: +48 12 391 72 03
bok@ecotravel.pl
godz. otwarcia:
Poniedziałek - Piątek: 09:00-17:00
Sobota - Niedziela: nieczynne
Zapisz się do Newsletter Ecotravel
Biuro Podróży EcoTravel z Krakowa (Nowa Huta) - lato i zima, wakacje i ferie zimowe, urlop na plaży i wyjazdy na narty - sprawdzona oferta turystyczna - obozy młodzieżowe, wczasy, wycieczki objazdowe, wyprawy, Wycieczki Egzotyczne, pielgrzymki, sylwester, święta, weekendy, rejsy wycieczkowe, wczasy zdrowotne, wczasy spa, wczasy dla seniora oraz kolonie, obozy letnie, obozy zimowe, obozy narciarskie, obozy snowboardowe, zimowiska, zielone szkoły, wycieczki szkolne. m.in. Ojcowski Park Narodowy. Organizujemy imprezy integracyjne, pikniki i spotkania firmowe. Posiadamy wycieczki w ofertach last minute, first minute i promocje. Sprzedajemy i rezerwujemy bilety promowe, bilety lotnicze i bilety autokarowe. Oferujemy wycieczki last minute do krajów basenu morza śródziemnego jak Egipt, Tunezja, Grecja, Włochy, Hiszpania, Chorwacja, Portugalia, Turcja, Francja, Czarnogóra, Maroko oraz innych jak Norwegia, Szwecja, Finlandia, Litwa, Łotwa, Estonia, Czechy, Austria, Słowacja, Ukraina, Bułgaria, Węgry, Rumunia, Belgia, Holandia, Irlandia, Wielka Brytania, Dania, Islandia, Monako.
Opublikowane na stronach internetowych www.ecotravel.pl materiały, informacje lub ceny nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego.